c
Ma 2021. március 9, kedd Franciska napja van.
Ezen a napon történt:

EFOP 318. Nyári táborozás Salgótarjánban - Összefoglaló

Nyári táborozás Salgótarjánban testvériskoláinkkal

Esemény dátuma: 2018-06-22

Nyári táborozás Salgótarjánban

Téma:”Együtt, testvérként Mórágy – Kaposszekcső - Tomásov”

Időpont: 2018. június 18-22.

Helyszín: Salgótarján, Tarjáni Gyermektábor

Résztvevők: Mórágy, Kaposszekcső, Tomásov iskoláinak diákjai és pedagógusai

Projekt címe:”Együtt, testvérként-iskolaközi szemléletformáló program”

Iskolánk felsős diákjai és kísérő pedagógusai az „Együtt, testvérként-iskolaközi szemléletformáló program” projekt keretében Salgótarjánban táboroztunk. A Tarjáni Gyermektábor további résztvevői a testvériskolák: a szlovákiai Tomásov (Fél), valamint Kaposszekcső tanulói és tanárai voltak.

A tábort június 18-án egy előadással kezdtük, mely az Európai Uniós életről szólt. Az előadásban elhangzott, hogy az egyes uniós tagállamok eltérő jellemzőkkel rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy pl. a bruttó hazai termék (GDP) és a demográfiai változások országonként igen különbözők lehetnek. Emellett az egyes államok saját maguk határozzák meg bizonyos kulcsfontosságú szakpolitikai területeik (pl. oktatás) irányvonalát. Az népességét illetően is kaptak információt a gyerekek. Az EU területén (amely több mint 4 millió km²) 508 millióan élnek – az EU népessége Kína és India után a harmadik legnagyobb a világon. Az EU legkiterjedtebb országa Franciaország, a legkisebb pedig Málta. A gyerekek meglepődtek azon, hogy Európa népessége öregszik, mivel egyre kevesebb gyerek születik, a várható élettartam viszont nő. Az életminőségről is szó esett, illetve az Unión belüli életszínvonal-különbségekről. Sajnálatos módon a Szlovákiából érkezett gyerekek rögtön kimondták, hogy az életszínvonal alacsonyabb itt Magyarországon, mint náluk. Az EU azonban az életszínvonal javítására törekszik. Ennek megfelelően védi a környezetet, ösztönzi a munkahelyteremtést, csökkenti a regionális különbségeket, illetve a határokon átnyúló infrastruktúrák fejlesztésével összekapcsolja az eddig elszigetelt térségeket. Az előadáson, az oktatás, mint fontos, a táborozókat érintő téma nem maradhatott ki. Az előadó elmondta, hogy az oktatásban való részvétel révén a munkavállalók javíthatják készségeiket, ezáltal jobban meg tudják állni a helyüket a fokozódó nemzetközi versenyben. Az egyes tagállamok más-más összeget fordítanak az oktatásra. Az EU arra biztatja a diákokat, hogy tanulóéveik egy részét külföldön töltsék. Az Erasmus nevű csereprogram különösen népszerű a diákok körében. Zárásként a nyelvoktatás fontossága kapott meghatározó szerepet. A nyelvtudás ugyanis napjainkban egyre fontosabb, mivel a globalizáció révén gyakrabban kerülünk kapcsolatba más országok lakóival. Az EU pedig tevékenyen ösztönzi, hogy a nyelvtanulás kisgyerekkorban kezdődjön el. A nyelv, a nyelvtanulás pályázatunk egyik központi eleme is.

Éppen ezért, a tábori napokon a tanulásnak is áldoztunk, hiszen minden délelőtt és délután is 1-1 témát 60 perces foglalkozások keretében dolgoztunk fel, leginkább interaktív formában, melyeknek sokkal nagyobb hasznuk volt, mintha beültünk volna az iskolapadba.

A feldolgozott tématerületek:

- idegen nyelvi játékok

- fiatalok és idősek együttélése

- a két ország földrajzi fekvése, hagyományai, oktatása

- a tábor helyszínének és tágabb környezetének földrajzi sajátosságai, összehasonlítások a két intézmény földrajzi fekvésével

- sport, egészségmegőrzés

A gyermekeket ezek az idegen nyelvi, mókás játékok rendkívül szórakoztatták is. Beszédbátorságuk, szókincsük, kommunikációs készségük és helyes ejtésük fejlődött, pozitív irányba mozdult.

A szabad programok alatt (melyek szintén minden napra jutottak) ellátogattunk a salgótarjáni üveggyárba, ahol a gyerekek az üvegkészítéssel ismerkedhettek meg. Itt megtudtuk, hogy sajnos ilyen képzés egész Magyarországon nincs, tehát kihalófélben van ez a szakma.

Túravezető segítségével kirándultunk el a Salgó Várhoz, melynek különös hangulata minden gyermeket magával ragadott. A vár tetején kicsit elidőzve néztük és csodáltuk a messzeséget. Leírhatatlan látvány fogadott minket, ráadásul láttuk Szlovákiát, illetve egy híres várát a másik oldalon. Szintén túravezetők segítségével mentünk el a Medves – fennsíkra is, ahol nagyon jót túráztunk, majd innen a Geo Parkba is ellátogattunk.

Jártunk a Salgótarjáni Bányamúzeumban, ami szintén nagy élmény volt, különösen azért mert a nagy melegben jól esett egy kis hűsölés is. Érdekes előadást hallhattunk az idegenvezetőtől, akit a gyerekek folyamatosan kérdésekkel bombáztak. A látogatás végén mindenki nyugtázta, hogy rendkívül nehéz volt a bányászok munkája, élete.

Táborozásunk alatt az időjárás kedvezett a fürdőzésnek is a helybéli strandon, ahol a gyerekek önfeledten ugráltak a medencébe, napoztak, beszélgettek és fagylaltoztak a féli és kaposszekcsői gyerekekkel. Az utolsó estén a féli gyerekek kezdeményezésére búcsúestet szerveződött. Nagyon jó hangulatú zenéket válogattak össze, melyre a végén a tábor sok-sok lakója ropta.

A hazaindulás napján egy érdekfeszítő katonai bemutatón vehettünk részt. A gyerekek kipróbálhatták a különböző fegyvereket és katonai teszteket is kitölthettek. Indulás előtt könnyes búcsút vettünk testvériskoláinktól. Az együtt töltött tábori napok szép emlékeket, igaz barátságokat, életre szóló élményeket nyújtottak.

 

  • © 2018-2021 moragyisuli.hu
  • kapcsolat
  • Látogatók: 23016