c
Ma 2020. december 4, péntek Barbara, Borbála napja van.
Ezen a napon történt:

Elsősegélynyújtás alapjai tanfolyam

Elsősegélynyújtás alapjai képzés

Esemény dátuma: 2018-04-04

Elsősegélynyújtás alapjai tanfolyam

 

2018. év elején megkeresett a Mórágyi Általános Iskola vezetője, Mucska Melinda, hogy vállalom–e az EFOP-1.3.9-17-2017-00020 „Központban az iskola Mórágyon” nevű pályázat keretein belül az Elsősegélynyújtás alapjai célcsoportképzést. Örömmel fogadtam el a felkérést, mint a község védőnője. Rövid időn belül egyeztettük a részleteket: a témákat, időpontokat. A választásunk 2018. március 9., március 23. és április 4. lett. A helyszínt az iskola biztosította az első két alkalommal. Az utolsó, záró alkalom a Mórágyi Kultúrotthonban volt.

A részvevők az 5. és a 7. osztályos diákok voltak. A záró foglalkozáson az egész felső tagozat részt vehetett.

A tematika adott volt, a pályázatban leírt témakörök kellett szerepeljenek a tanfolyamon. Szó volt többek között a különféle balesetekről, a helyszínbiztosításról, a mentőhívás szabályairól, a fertőzések elkerüléséről – önmagunk védelméről segítségnyújtás közben. Részletesen kitértünk az eszméletlenség fogalmára, annak kezelésére. Gyakoroltuk a stabil oldalfektetést is.

A diákok megismerték a helyes sebkötözések alapjait: fedőkötéseket és artériás nyomókötést is készíthettek. Ennek kapcsán megbeszéltük a vérzéscsillapítás főbb lépéseit is.

A záró foglalkozásra Kántor Zsolt, a Bátaszéki Mentőállomás vezetője elfogadta a meghívásom. Ő mutatta be a helyes újraélesztést a gyerekeknek az erre a célra kifejlesztett segédeszközön. Nagyon nagy sikert aratott a diákok körében a technika kipróbálása, tanulása. A foglalkozás végén jutott idő egy kötetlen beszélgetésre is, ahol a diákok érdeklődve figyelték a szakember beszámolóját a mentős szakma nehézségeiről, a segítők valódi, felelősségteljes munkájáról.

Köszönöm, hogy részese lehettem!

                                                                                                                                 Verebes Dóra

     védőnő

  • © 2018-2020 moragyisuli.hu
  • kapcsolat
  • Látogatók: 15830