c
Ma 2023. november 28, kedd Stefánia napja van.
Ezen a napon történt:

EFOP 318. Látogatás a Zsolnai negyedben

Zsolnai negyedben a mórágyi iskolások

Esemény dátuma: 2019-09-24

Látogatás a Zsolnay Negyedben

 

2019. szeptember 24-én iskolánk felső tagozatos tanulóival az EFOP-3.1.8-as pályázatunk keretén belül lehetőségünk nyílt arra, hogy ellátogassunk Pécsre a Zsolnay Negyedbe. A Zsolnay Kulturális Negyed Pécs egyik ékköve. Különleges és sokszínű kulturális, építészeti és művészeti értékeket közvetít a látogatóknak. Közép-Kelet-Európa legnagyobb kulturális épületegyüttese a XIX. századi Zsolnay porcelángyárának felújítása nyomán született újjá 2010-ben. A Zsolnay Negyedben található a Zsolnay család mauzóleuma, a világhírű Zsolnay Aranykora-Gyugyi gyűjtemény, a látványmanufaktúra, a gyártörténeti kiállítás, a kesztyűmanufaktúra, a Pécsi Galéria, a Planetárium, az Interaktív Varázstér és a Bóbita Bábszínház.

Megérkezésünk után kívülről megcsodálhattuk a Zsolnay mauzóleumot, majd a Negyedbe lépve a régi Zsolnay kerámiákkal gazdagon díszített udvart és az azt körül övező épületegyütteseket. A Negyed gyermekbarát részét, a játszóteret felfedezve és annak kipróbálása után kezdődött az első programunk: a Varázsóra.

Látványos és egyszerű fizikai kísérletek során játékos formában ismerkedhettek meg tanulóink az elektromossággal, a hang terjedésével és a fénnyel. Az előadó közvetlen és humoros stílusával a gyerekeket feloldva és a kísérletekbe bevonva vidáman és aktívan telt el az egy óra.

A Varázsóra után rögtön a Planetáriumi programunk következett, ahol a” Kalandozás a csillagos égbolton” c. előadás tekinthettük meg. A lenyűgöző látvány mellet, amelyet a digitális vetítőgép nyújtott egy közérthető előadást hallhattunk az égitestekről, a csillagokról és az univerzumról. Megismerhettük a különböző égitestek elhelyezkedését, színét, a csillagképeket, az őszi és nyári égboltot. Az előadó a tanulóinkat is bevonta az előadásba, akik tudásukat megcsillogtatva tovább bővíthették csillagászati ismereteiket. Az előadás látványtechnikája mindannyiunkat lenyűgözött, egyedülálló és különleges élmény volt.

A harmadik és egyben záró program a gyerekek által várva-várt: Labor-JátechTér volt két szinten. A JátechTér első szintjén a mini „Csodák Palotáját” próbálhatták ki a gyerekek, ahol egyszerű fizikai eszközök voltak: görbe tükör, légágyú, óriás örökmozgó, végtelenített kút, energiafejlesztő, örvény gép.

A második szinten pedig a JátechTér harminc évnyi videojátékait – az 1985-ös Nintendo megjelentésétől napjaink csúcstechnológiájáig – mutat be és kínált kipróbálásra. A gyerekek játszhattak Pc-n, konzolokon, kinect eszközökön, Xboxokon, szimulátorokon és óriásképernyőn is versenyezhettek arcade programokkal. Tematikát tekintetve változatos volt a kínálat: ügyességi, logikai, sport, akció és stratégia játékok közül válogathattak. A gyerekek életkorából fakadóan ez volt számukra a legközelebb álló program.

A Zsolnay Negyed hangulatos légkörét elhagyva a nap végére elfáradva, de tele új élményekkel, új ismeretekkel gazdagodva térhettünk haza a tartalmas és sokszínű programok után. ám áp

  • © 2018-2023 moragyisuli.hu
  • kapcsolat
  • Látogatók: 316174