c
Ma 2023. március 22, szerda Beáta napja van.
Ezen a napon történt:

EFOP 318. Színházlátogatás Kaposváron - Énekes madár

Színházlátogatás Kaposváron - Énekes madár

Esemény dátuma: 2018-10-28

Színházlátogatás Kaposváron

Énekes madár

 

Téma:                        Tamási Áron: Énekes madár, székely népi játék két felvonásban

Időpont:                     2018. október 28. 15 óra

Helyszín:                    Csiky Gergely Színház Kaposvár, Agóra

Résztvevők:               A mórágyi iskola tanulói, pedagógusai

Az előadás címe:       Énekes madár

Előadó:                      A Csiky Gergely Színház színészei

 

Az EFOP-3.1.8-17-2017-00006 pályázatunk keretében 50 fővel, különbusszal érkeztünk Kaposvárra, az Agórába, ami jelenleg a városi színház helyszíne.

Az előadás tartalma:

Az Énekes madár egy remekmű: „Történik akármelyik székely faluban, akármikor.” A házsártos öreglányok és vén vőlegényeik háromszor szorítják meg a gyenge, védtelen szerelmeseket. A szerelem mind a háromszor a csoda révén menekül meg. Az idősödő vénleány testvérpár, Gondos Eszter és Regina maga gazdálkodik, küzd a falu előtti megbecsülésért, amelynek „koronáját” férjhez menetelük jelentené, de sem Bakk Lukács, sem Préda Máté nem szerelmes, s emiatt halogatják az esküvőt hosszú évek óta. Velük ellentétben Gondos Magdó és Kömény Móka egymásra találása az igaz szerelem jegyében születik – felébresztve az idősebbek irigységét és féltékenységét. A darab végén az egymásra lelő szerelmesek kilépnek a világból, a test és lélek egyesülése környezetük fölé emeli őket. Egyfajta idő feletti, zárt világban játszódik a történet, mely a tisztaság és az igaz szerelem diadala az irigység, és a jót mindenáron elpusztítani akaró erők felett. Az Énekes madár alapja a tiszta morál, az őszinte érzelmek az álnoksággal, a rosszindulattal, az irigységgel szemben. A sajátos költői nyelv, valamint a székely népi kultúra hangzásvilágának és a táncának ötvöződéséből létrejövő stilizált előadás Tamási újraértésére tesz kísérletet.

Délben indultunk Mórágyról, 14 órakor érkeztünk meg Kaposvárra, így az előadás kezdete előtt jutott idő arra is, hogy végigsétáljunk a gyönyörű és rendezett Kaposvár sétálóutcáján és kívülről megnézzük egy-egy nevezetességét (épületeket, templomot, szökőkutakat stb.)

A Béres László rendezésében játszó neves színészek színvonalas előadása lenyűgözte a mórágyi közönséget. Kis csapatunk feledhetetlen élménnyel gazdagodva tért haza. A gyerekek nagyon várják a következő lehetőséget, amikor ismét részt vehetnek egy ilyen fantasztikus színi előadáson.

  • © 2018-2023 moragyisuli.hu
  • kapcsolat
  • Látogatók: 272916