c
Ma 2021. január 26, kedd Vanda napja van.
Ezen a napon történt:

EFOP 318. Találkozó Kaposszekcsővel

Először járnak iskolánkban a kaposszekcsői gyerekek és pedagógusaik

Esemény dátuma: 2018-05-22

Találkozó

Mórágy-Kaposszekcső

 

 

A találkozó időpontja: 2018. május 22-23.

A találkozó helyszíne: Mórágy

 

 

Májusban 2 napos látogatást tettek a kaposszekcsői iskola tanulói és pedagógusai iskolánkban. A tanulók 22-én érkeztek, két kísérővel. Végigvezettük őket az iskola épületében, megtekinthették tantermeinket, informatikai eszközeinket. Ezután a gyerekek kiállított munkáit is megcsodálhatták. A gyerekek összevethették a két iskola szabályrendszerét, az intézmények és települések társadalmi helyzetét. Elmondásuk szerint nagyon tetszett nekik a családias légkör, a tantermek berendezése, az iskola udvara, valamint az iskolát körülvevő tavaszi erdő, a friss levegő.

A reggeli tea és kávé elfogyasztása, a gyerekek és pedagógusok az újbóli találkozás örömének letisztulása után, Petrovics Katalin pedagógus előadása következett, aki Mórágy történetéről, a különböző generációk közötti különbségekről beszélt. Bő egy órában a régi sváb és felvidékről – a szlovákiai Félből betelepült emberek életét, hagyományait tárta elénk. Ezt összekötötte az előadás utáni Mórágyi Helytörténeti Múzeumba való látogatással, ahol az általa elmondott helyi nevezetességeket, tárgyakat, munkaeszközöket, ruházatot, népviseletet mindjárt meg is tekinthették a gyerekek. Nagyon jó volt, hogy az előadás mondhatni interaktív volt, hiszen a gyerekek az elmondottakhoz, rögtön élő képeket, tárgyakat is kapcsolhattak a Múzeumban, így jobban megragadt a gyerekekben a hallott információ. Sajnos a Múzeum egyszerre csak 20 fő befogadására alkalmas, ezért kellett az előadást még az iskolában megtartani.

Ebéd után megtekintettük református templomot és a temetőben található emlékművet, melyet a ki – és betelepítettek emlékére állítottak. Itt egy emlékműsor következett, melynek kezdeményezője egy akkoriban 8 éves kislány Kolep Magdaléna, ma már özvegy Schneider Magdaléna, aki a kitoloncolások eredményeképpen a mai napig Németországban él. A temetőkertben felállított emlékműnél mondott ünnepi megemlékezést Lieszkovszky Tibornéné. Léna néni személyes élményeit felelevenítve a hallgatóság számára megelevenedtek az akkori nap eseményei. A történelmi hátterét mindenki számára érthető módon tárta fel. Elmondta, hogy a kormány 1945. december 29-én hozott kitelepítési rendelete már január 6-án hatályba lépett. Mórágyon 1946. május 17-én 1243 sváb felnőttet és gyermeket vagoníroztak be és szállították őket vonattal Németországba. Az utazásuk egy hétig tartott embertelen körülmények között. 1948 nyarán 2. lépésben további 234 embert vittek ki hasonló módon. A „Malenkij robot”-on levőket külön szállították egyből Essingen környékére. A mórágyról kitelepített svábok helyére aztán betelepítettek a szlovákiai Félben élő családokat, akik szintén otthonukat kényszerültek elhagyni.

Az elhurcoltak emlékére polgármesterünk virágcsokrot helyezett el az emlékműnél. Ezt követően együtt indultunk csendes menetben Kismórágyra a vasútállomás épületéhez a kék túraútvonalon. Az ottani épületnél koszorút helyeztünk a túlélők és elhunytak emlékére. A ki- és betelepítésekről Árváné Rácz Mária beszélt néhány szóban. Ennek keretében egy emléktúra is szerveződött. A kismórágyi vasútállomásra mentünk át gyalog, hegyen keresztül, annak emlékére, hogy itt szálltak fel a vonatra a hazájukat elhagyni kényszerülő mórágyiak.

A résztvevők számára megrendítő élmény volt szembesülni a tragikus sorsokkal, az otthonukból kitaszítottak szenvedéseivel. Tanulóink megtapasztalták az összefogás és együttérző szeretet erejét. Sok értékes ismerettel gazdagodva tértünk haza mi mórágyiak, ugyanakkor a kaposszekcsői iskolások is.

Másnap túrával indult a napunk. Természetesen a híres „mórágyi rögöt” nem hagyhattuk ki a repertoárunkból. A mórágyi rögről Tillmann Ferenc kaposszekcsői igazgatóhelyettes és egyben földrajz tanár tartott előadást. Beszélt a gránit kőzetről illetve arról, hogy a

Magyarországon másodsorban a Velencei-hegységben megjelenő gránit kőzet mellett kizárólag még Mórágyon emelkedik a Kárpát-medence különböző mélységeiben húzódó Variszkuszi-hegységrendszer egy gránit tömbje a földfelszín fölé. A tartalmas előadás után, megnéztük a mórágyi tavat, majd onnan elmentünk a Tértörő forrásig és vissza az iskolába.

A közös ebéd elfogyasztása után a kaposszekcsői gyerekek sok-sok élménnyel és új barátságokkal, gazdagodva térhettek haza.

  • © 2018-2021 moragyisuli.hu
  • kapcsolat
  • Látogatók: 19538