c
Ma 2023. március 22, szerda Beáta napja van.
Ezen a napon történt:

EFOP 318. Találkozó Kaposszekcsővel

Találkozó Kaposszekcsővel

Esemény dátuma: 2018-04-17

Találkozó

Kaposszekcső - Mórágy

 

A találkozó időpontja: 2018. április 17-18.

A találkozó helyszíne: Kaposszekcső

 

Az „Együtt, testvérként – iskolaközi szemléletformáló program” EFOP-3.1.8-17-2017-00006 pályázatunk keretében került sor a Mórágyi Általános Iskola és a Kaposszekcsői Általános Iskola találkozására. Kaposszekcső Dombóvártól 7 km-re, található település. 1975. január 1-jén került át Baranya megyéből Tolna megyébe. Mórágy pedig Tolna megye egy kistelepülése, mely a megyeszékhely – Szekszárd mellett található 20 km-re. A két település Mórágy és Kaposszekcső 56 km-re található egymástól.

Mindkét fél nagyon várta már az első találkozót. Tanulóink és iskolánk pedagógusai 2018. április 17-én látogattak Kaposszekcsőre. A buszból kiszállva egy meseszép iskola tárult elénk, amelynek az eleje egy régi épület és u alakban helyezkedik el az új iskolaépület. Az iskola előtt az igazgatónő Robár Gáborné és az igazgatóhelyettes Tillmann Ferenc várt minket a kaposszekcsői gyerekekkel. Bekísértek a főépületbe, melynek aulájában köszöntöttek minket. Az igazgatónő beszélt nekünk az iskoláról. Ezt követően végigkísértek az épület termein. Megnézhettük a tantermeket, az osztályok dekorációit és az iskola felszereléseit. Az iskola megtekintése utána birtokunkba vehettük a tágas udvarukat, mely mellett egy hasonló műfüves sportpálya található, mint a mi településünkön. Az iskolaudvarban közös játék és ismerkedés vette kezdetét, mely egészen az estébe nyúlt. A gyerekek és pedagógusok egyaránt megkedvelték egymást, és izgatottan várták a második napot.

A második nap az iskola tornatermében a kaposszekcsői gyerekek köszöntő műsorával indult. Az egész iskola felsorakozott, az alsó és felső tanulók részéről a külön minket megtisztelő műsor nagyon jól esett tanulóinknak és pedagógusainknak egyaránt. Tillmann Ferenc előadásával folytatódott a nap, aki a generációk közötti különbségekről beszélt. Részletesen bemutatta az X, Y, és Z generációt és elmondta, hogy mennyire fontos egymás megbecsülése, az egyes generációk hagyományainak ápolása és tiszteletben tartása. A színvonalas előadás után faluportya vette kezdetét…

Megnéztük Kaposszekcső nevezetességeit, a 110-éves római katolikus és a még régebbi evangélikus templomot, amelyeknek az is különlegességük, hogy egymás mellett a „fő téren” állnak, a helytörténeti gyűjteményt, valamint a mezőgazdasági zrt. múzeumát. Ezután kis túrát tettünk Kaposszekcső hajdani várához a „Leányvárhoz”. Itt a „szekcsői” gyermekek elbeszéléséből megtudtuk, milyen mondák fűződnek a várhoz. Bár a vár valójában földig lerombolt állapotban van, a környezet nagyon szép volt. Elutazásunk előtt közös fotókat készítettünk. Zárásképpen elköszöntünk a dolgozóktól és meghívtuk őket iskolánk tavaszváró rendezvényére. Az új ismeretségnek mindkét fél nagyon örült, a gyerekek örömmel tervezgették az újabb találkozót.

  • © 2018-2023 moragyisuli.hu
  • kapcsolat
  • Látogatók: 272857