c
Ma 2024. április 16, kedd Csongor napja van.
Ezen a napon történt:

Tavaszváró hagyományok

Itt a tavasz! Végre!

Esemény dátuma: 2019-04-30

Tavaszváró hagyományok

 

 

„Központban az iskola Mórágyon” EFOP-1.3.9.-17-2017-00020 Iskolaközpontú helyi együttműködések támogatása” című projektünk keretében 2019. április 30-án került megrendezésre „Tavaszváró hagyományok” címmel programunk, mely egész napra kínált játéklehetőséget és érdekes programokat tanulóinknak, bátaapáti telephelyen tanuló diákjainknak, valamint a falu óvodásainak és lakóinak, nem utolsó sorban pedig a kaposszekcsői testvériskolánk idelátogató tanulóinak és pedagógusainak. A vidám történelmi, a honfoglalás időszakát tükröző napra összegyűlt a falu apraja-nagyja. Nagyon örültünk annak, hogy az egész napos programunk ilyen sok érdeklődőt vonzott kis iskolánkba.

 

Az időjárást tekintve, a Jóisten áldását is élvezhettük április 30-án, hiszen nagyon borongós napra ébredtünk és esőt jósoltak erre a napra, ami csak estére érkezett meg. 9 órára hirdettük meg programjainkat. Negyed órával előtte érkeztek meg a külön meghívott vendégeink, akiknek mindegyike elfogadta invitálásunkat.

 

Győrffy-Villám András agrármérnök, lovastúra-vezető, díjlovagló, díjugrató magyar bajnok, ebben a szakágban bíró és stílusbíró, a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség egykori elnöke, Katonai Hagyományőrzők Európai Uniója egykori alelnöke, egyetemi oktató, a Magyar Solymász Egyesület alapító tagja, solymász 9 órakor nyitotta meg rendezvényünket feleségével, két madarával és kutyájával. Először a felső tagozatos tanulóinknak és testvériskolánk felső tagozatos tanulóinak, valamint a falu lakóinak és pedagógusoknak tartottak egy igen érdekes kb. másfél órás előadást a ragadozó madarak, főként a sólymok életéről, táplálkozásukról, szaporodásukról, mindennapi életükről. A szóbeli előadást gyakorlati bemutató is követte az idomított madarak segítségével. Az előadás után lehetőség volt arra is, hogy a madarakat a gyerekek a kezükre vegyék, és egy fényképet készíthessenek velük.

 

Amíg a nagyobbak solymászaton vettek részt, addig a kicsik légvárakban ugrálhattak és megismerkedhettek az iskola udvarán felállított, gyönyörűen berendezett jurtával. Egy Magyar Hagyományőrző Társaság is színvonalas, kulturális, pedagógiai szolgáltatást nyújtott ezen a napon. Ismeretterjesztő tevékenységük hiánypótló, az oktatást nagymértékben elősegítő, színes, örömteli, maradandó ismereteket adó tanulási lehetőséget biztosított tanulóinknak és meghívott vendégeinknek.

  • © 2018-2024 moragyisuli.hu
  • kapcsolat
  • Látogatók: 348746