c
Ma 2023. március 22, szerda Beáta napja van.
Ezen a napon történt:

Színházlátogatás - Stuart Mária

Drámáztunk

Esemény dátuma: 2019-04-14

Színházlátogatás Kaposváron

 

Téma:                        Friedrich Schiller: Stuart Mária

Időpont:                     2019. április 14. 15 óra

Helyszín:                    Csiky Gergely Színház Kaposvár, Agóra

Résztvevők:               A mórágyi iskola tanulói, pedagógusai és mórágyi felnőttek 50 fővel

Az előadás címe:       Stuart Mária

Előadó:                      A Csiky Gergely Színház színészei és vendégszínészei (Eperjes Károly)

 

Az EFOP 1.3.9-17-2017-00020 pályázatunk keretében 50 fővel, külön busszal érkeztünk Kaposvárra, a városi színház helyszínére. Mórágyról 12 órakor indultunk, 13:45-kor értünk Kaposvárra, melynek sétálóutcáján majd egy órát sétáltunk, levegőztünk, az előadás ugyanis 15 órakor kezdődött. Nem csak az iskolások vettek részt ezen a programon, sokan eljöttek a falu lakói közül is.

 

Az előadás tartalma:

A színdarab Mária és Erzsébet Skócia és Anglia királynőiről szól, akik gyűlölik egymást, de életük mégis összefonódik. Az egyik katolikus, a másik protestáns. Az egyik feláldozta a hatalmat a szerelemért, a másik a szerelmet a hatalomért. Mária a börtönben, Erzsébet pedig a trónon. Stuart Mária skót királynő tíz éve fogoly Angliában, mert kétségbe vonta Erzsébet jogát az angol trónra. Tíz éve vár a szabadságra. Kivégezni nem lehet, míg nincs rá indok és védik a katolikus nagyhatalmak. Erzsébet ingadozik: éljen vagy haljon Mária? Törvény sújtson le rá, vagy orgyilkos keze? S ha törvény ítéli el – mert az angol bírák úgy szavaznak, ahogy királynőjük parancsolja – eltűri-e a nép, hogy az uralkodó kivégeztesse rokonát és riválisát? A két királynő tíz év után találkozik. S e találkozás során mindketten kívül kerülnek törvényen, erkölcsön és politikán: nem marad köztük más, csak a gyűlölet. A darab szörnyű drámával, tragédiával végződött, hiszen Stuart Máriát kivégezték.

 

A darab közben a nézőközönség ráeszmélt arra, hogy Mária és Erzsébet valójában mindketten rabok voltak, ki börtönben raboskodott, kit pedig a népe ítélt rabságra. Két kiemelkedő nő harcát, egy elképzelt találkozást, két sorsot láthattunk a kaposvári Agóra színpadán, mi mórágyiak. A mű nyelvezete, a történések, mind nagyon komoly koncentrációt igényelt tőlünk nézőktől. A színészek alakítása lélegzetelállító és irigylésre méltó volt. Megrendülve, könnyeinkkel küszködve jöttünk ki a tragédiával végződő előadásról.

  • © 2018-2023 moragyisuli.hu
  • kapcsolat
  • Látogatók: 272782