c
Ma 2023. november 28, kedd Stefánia napja van.
Ezen a napon történt:

Gyalogtúra a Cserfa-dombon keresztül a Tértörő-forrásig

Túrázunk

Esemény dátuma: 2018-11-11

Gyalogtúra a Cserfa-dombon keresztül a Tértörő-forrásig

 

 

2018. november 11-én vasárnap ismét gyalogtúrát szervezett iskolánk. A túra lehetőségét a falu lakóival is ismertettük plakát formájában a központjában álló hirdetőtáblán. Szeretnénk, ha túráinkhoz egyre többen csatlakoznának a faluból. Reggel 9:45-kor gyülekeztünk a falu központjában, majd 10:00 órakor indultunk. Hálásak voltunk a fantasztikus időért, amit fentről kaptunk, ragyogó időben túrázhattunk ugyanis. Kivételes idő volt idén novemberben, melyet iskolánk a túrák szempontjából messze ki is használt.

 

Utunk a kéktúra útvonalon keresztül haladt. Mórágyon, a Petőfi utcán haladtunk végig, mely egy igen erős, meredek út. Amint felértünk az utca végére, vagyis a Cserfa-domb tetejére, egy elkerített gyümölcsös és egy erdő közötti földes úton tudtunk továbbhaladni. Ez az út több kilométeren keresztül vezetett egy gyönyörű erdőbe, ahova bejutván először is megcsodáltuk a természetet, majd megnéztük a lehetséges túraútvonalakat, melyek jól láthatóan fel voltak festve egy-egy fára. Először kék, majd sárga jelzésen haladtunk, egészen le a völgybe, végig egy feketedióval ültetett erdőn keresztül. Gyönyörű színben pompázott az erdő. A levelek hullottak, peregtek a fákról, a nap fénye beszűrődött a fákon keresztül az erdőbe, ami összességében csodálatos látvány volt számunkra. Az erdőből leérve a zöld sávjelzést követtük és egészen a Tértörő-forrásig vitt utunk.

 

Elmondtuk a gyerekeknek, amit a Tértörő-forrásról tudniuk kell. Hogy a régi térképeken Cserfa-forrás volt a neve és 1979- es felújításkor adták neki a Tértörő-forrás nevet. Egy gránitból épített kifolyócsővel ellátott forrás. A márványtáblán a felirat: TÉRTÖRŐ alatta FORRÁS alatta 1979 és egy tölgyfalevél szimbólum látható. A forrást 2014-ben a Gemenc Zrt. kérésére Baumann József forrásépítő és Varga Jenő vállalkozó újította fel.

 

A forrásnál megpihentünk egy kicsit. A gyerekek elfogyasztották a szendvicsüket, ittak a forrás hűs vizéből és haladtunk tovább az erdőben, egészen addig, amíg el nem érkeztünk Szabadság utca végéig, vagyis amíg be nem értünk a faluba. A hosszú Szabadság utcán végighaladva, az Alsónánai utcán keresztül érkeztünk meg az iskolához a Petőfi utcába, ahonnan mindenki hazament. Szuper időben, jó  hangulatban, közel 10 km-t tettünk meg.

 

 

A gyerekek, felnőttek mindegyikének jól esett a természetben való gyaloglás. S nem csak élményekkel, de tudással is gazdagodtak a résztvevők.

hangulatban, közel 10 km-t tettünk meg.

 

A gyerekek, felnőttek mindegyikének jól esett a természetben való gyaloglás. S nem csak élményekkel, de tudással is gazdagodtak a résztvevők.

  • © 2018-2023 moragyisuli.hu
  • kapcsolat
  • Látogatók: 316130