c
Ma 2021. március 9, kedd Franciska napja van.
Ezen a napon történt:

Mórágyi Gránit Fesztivál

Szuper hangulatban zajlott a Mórágyi Gránit Fesztivál

Esemény dátuma: 2018-08-05

Mórágyi Gránit Fesztivál

 

 

Az EFOP 1.3.9-17-2017-00020 „Központban az iskola Mórágyon” című pályázatunk keretében került megrendezésre a nagyszabású Mórágyi Gránit Fesztivál. Ami valójában egy három napos rendezvény-sorozat. Az első és harmadik napot Mórágy Község Önkormányzata vállalta magára, míg a fő napot; augusztus 04-ét a Mórágyi Általános Iskola. Február hónapban kezdődött már a szervezés, amikor az önkormányzat néhány dolgozója, a falu önkéntesei és a pedagógusok leültünk és megbeszéltük a Gránit Fesztivál lehetséges programjait. Minden hónapban kétszer találkoztunk és megbeszélést tartottunk a Gránit Közösségi Házban. A megbeszélések után, minden szervező külön intézte a feladatait (szerződések megbeszélése, foglalások stb.).

 

Az első 2018. augusztus 03-án, a pénteki napon kiállítással nyitottuk meg a fesztivált, ahol egy fiatal mórágyi tehetség, valamint egy bajmoki amatőr fotós képeiből valamint egy sárközi faluban – Bátán élő tojásfestő munkáiból nyílott kiállítás. Utána egy amatőr színjátszó csoport, a Bezdáni Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Színjátszó csoportja szórakoztatta a lelkes közönséget két órában. Az estét a mohácsi Dunavkinje Zenekar zárta, akik kiváló zenekari tagjaiknak köszönhetően, megalapozták a következő nap hangulatát. Ezeket a programokat Mórágy Község Önkormányzata szervezte le és finanszírozta.

 

A második napon 2018. augusztus 04-én, szombaton volt a Gránit Fesztivál fő napja, ahol a programokat és lehetőségeket tekintve minden kicsúcsosodott. Reggel 7 órakor gyülekeztek a szervezők, hogy mire megérkeznek az árusok (cukorkások, étterem, fagylaltos, légváras stb.) előkészítsék a terepet. A programok egész nap több helyszínen is zajlottak. 8:30-kor a sportegyesület labdarúgó pályáján barátságos mérkőzések vették kezdetüket, ahol testvértelepüléseink a szerbiai Bajmok és a szlovákiai Fél, valamint a szomszéd település Alsónána és annak testvértelepülése az erdélyi Szotyor és természetesen Mórágy labdarúgó csapatai mérték össze tudásukat. A mérkőzések kiváló hangulatban zajlottak.

 

Közben 8 órakor már érkeztek és pakoltak a különböző árusok, a légvárasok, az étterem. 9 órakor pedig gyülekeztek az Aranyfakanál főzőverseny csapatkapitányai, akik a helyszínen átvették az önkormányzat jóvoltából ingyenes sertéshúst, mely már előre fel volt kockázva. A csapatok 10 főre 3 kg húst kaptak. 18 csapat, összesen 250 fővel nevezett a versenyre, ahol vegyes pörkölt volt a menü. Az eddigi évekhez képest az idén volt a legtöbb induló. A főzőversenynek az iskola udvara adott helyett.

 

10 órától megkezdődtek a főként gyerekeknek szóló szórakoztató programok; a légvár, gyermekjátszó, eurobungee, arcfestés. Ugyanekkor kezdetét vette a szamaras kocsizás is. Egy falubéli ember szamaras kocsijával vitte az érdeklődőket a Gránitbányához, a régi kőfejtőhöz, akik közben gyönyörködhettek a Mórágy természeti kincseiben. Ezeket a játékokat és eszközöket az iskola udvarán lehetett birtokba venni ingyenesen.

 

Óriási sikere volt az autószimulátornak is, ami a legmodernebb technikán alapuló, 3D-s mozgó szimulátor volt. 2 fő kezelővel 10 órától egészen este 20 óráig próbálhatták ki magukat az autózni vágyok. A szimulátor az iskola melletti kultúrház udvarára volt kitelepítve, a résztvevőknek természetesen nem kellett érte fizetni.

10 órakor vette kezdetét a Rally bemutató, a szekszárdi driftesek segítségével. Akik 8 autóval települtek ki falunkba és tartottak lélegzetelállító bemutatót a közönségnek, az utolsó fél órában pedig személyesen is kipróbálhatták a járműveket, a vezetők ugyanis egy-egy körre vitték a bátrabbakat. Sokan éltek ezzel a lehetőséggel. A bemutatónak a másfél órára forgalom elől elzárt Kossuth Lajos és Alsónánai utca, valamint a buszforduló adott helyet. A területet polgárőrök és a helyi körzeti megbízottak segítségével biztosítottuk. A szervezőknek arra is kellett figyelniük, hogy legyen orvos és tűzoltó a helyszínen, akik különben az egész Gránit Fesztivál ideje alatt a helyszínen voltak. A műsor után a driftesek autóikkal kivonultak az iskola udvarára, ahol mindenki beülhetett a most már csak álló helyzetben lévő autókba.

 

Erre a napra a Magyar Honvédség is kitelepült Mórágyra, ők is az iskolaudvarban kaptak helyet. A hivatali szolgálatot teljesítő katonák bemutatót és kiállítást valamint egyben toborzást is tartottak. Rengeteg érdeklődő volt a katonai sátornál az egész nap folyamán.

 

Közben az egyik osztályteremben archív fotók és felvételek vetítése ment, amin egész nap megtekinthettek a megpihenni vágyó érdeklődők. Sajnos Both Zoltán vadállatbefogó szombaton hajnalban egy sérülés miatt kórházba került, így ő nem tudott részt venni a rendezvényen.

 

13 órakor vette kezdetét a várva várt habparty, melyet a Bátaszéki Önkéntes Tűzoltók valósítottak meg az iskola bejáratánál található füves területen. A gyerekek nagy örömmel vetették bele magukat a habokba. A legjobb az volt, amikor a nagy, melegben hatalmas vízsugárral öblítették le a tűzoltók a gyerekeket, akik ezáltal, nagy sikoltozások közepette hűtötték le magukat.

 

14 órakor szórakoztató kulturális műsor vette kezdetét az iskola udvarán álló sörsátorban. A főzőverseny zsűritagjai mesterszakács segítségével sok-sok kóstolással és töprengéssel választották ki az első három helyezett csapatot. Akik egy-egy üveg Bátaapáti Pincészetből származó bort és egy-egy kötényt kaptak, valamint az első helyezett csapat mindemellé még egy arany fakanállal is gazdagodott.

 

A kulturális műsor az Mucska Melinda, iskola igazgatója és Glöckner Henrik, Mórágy Község polgármestere nyitották meg. A színpadon különböző kórusok hangját és fúvós zenekarok játékát csodálhatta a műkedvelő közönség. Ezt koronázta meg a két fellépő sztárvendég; Zalatnay Sarolta – Cini és Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekar produkciója. A közönség nagyon örült a sztárvendégeknek, akik a produkció után még egy-két órát maradtak is a helyszínen, eközben ettek-ittak, beszélgettek és autogramot osztogattak a résztvevőknek.

 

18 órakor ugyanitt lépett színpadra a Band Of Streets Zenekar, akiket azóta már az X Faktorból is ismerhet Magyarország. Fergeteges hangulatot varázsoltak. A csapat igazán mobilis volt, gyorsan megunták a kötött színpadi létet és zenélés közben felmentek a Gránit Közösségi Házhoz, ahol a hagyományos ízek bemutatójára sorban álló közönségnek zenéltek, nem hiába utcazenekar.

 

A hagyományos ételek bemutatóján a falu több egyesületének tagja is főzött. Eredeti recept alapján készült sváb ételekkel kápráztatták el a kóstolókat. Nagyon sok finomság volt, melyek kóstolására rengetegen vártak.

 

20 órától egy fantasztikus motoros bemutató kezdődött, melynek a helyszíne szintén a falu központja abuszforduló volt. Ismét biztosítottuk a helyszínt, az utakat lezártuk, hogy zavartalanul mehessen a műsor. A motoros olyan trükköket mutatott motorján, hogy a nézőknek valóban tátva maradt a szájuk. Nagy élmény volt mindenkinek, főként azoknak, akik még sosem láttak ilyen motoros showt.

 

21 órától az Acustic 69 Zenekar húzta a talpalávalót a mórágyi közönségnek. Pontosabban nem csak mórágyi közönségnek, hiszen nagyon sokan jöttek szórakozni a környékbeli településekről is. 22 órakor tűzijáték vette kezdetét, melyet csodálattal néztek a jelenlévők. Gyönyörű aláfestő zene kísérte a cikázó fényeket. A tűzijátékot nagy tapssal jutalmazta a közönség. A tűzijátéknál természetesen a tűzoltók biztosították a helyszínt. Ezután szuper hangulatú bulit varázsolt az Acustic 69 Zenekar, akik repertoárjában olyan zenei anyag szerepelt, amely mindenki ízlését maradéktalanul kiszolgálta. A buli egészen hajnali 3 óráig tartott. A táncoló közönség olyannyira bemelegedett, hogy záráskor haza sem akartak menni. Néhány szám erejéig még vissza is tapsolták a zenekart. Aztán a zenekar is összepakolt a szervezők segítségével és reggel 6 órakor mindenki (zenekar és szervezők egyaránt) hazatérhettek.

 

A Fesztivál harmadik napján, zárásként a Mórágyi Református Templomban 10:30 órától Rohmann Henrik Emlékhangverseny volt, melyet Földesi Lajos hegedűművész szervezett a falu vezetésének kérésére. Mórágy és Bátaapáti ugyanis néhány éve összefogtak, hogy komolyzenei hangversenyekkel állítsanak emléket a Bátaapátiban született, egykor országos hírű hárfaművésznek, Rohmann Henriknek (1910 – 1978). A hangversenyen fiatal tehetségek is bemutatkoztak tapasztalt művészek társaságában. A műkedvelő közönség áhítattal fogadta a csodálatos műsort.

 

A hangverseny után beszélgetéssel egybekötött finom ebéd keretében zártuk le végleg a Gránit Fesztivált. A féli vendégeink többször is megköszönték a csodálatos programokat és a kiváló vendéglátást és hazaindultak Szlovákiába. A szervezők pedig kissé fáradtan, de ugyanakkor elégedetten mentek haza. A faluból és a környező településekről pozitív visszhangok érkeztek a Mórágyi Gránit Fesztivált illetően.

  • © 2018-2021 moragyisuli.hu
  • kapcsolat
  • Látogatók: 23014