c
Ma 2021. január 26, kedd Vanda napja van.
Ezen a napon történt:

Gyalogtúra Patcán és környékén

Mindig csak a túra

Esemény dátuma: 2018-06-02

Kétnapos túra Patcán

 

Téma:                        Kirándulás, túra

Időpont:                     2018. június 01-02. (péntek-szombat)

Helyszín:                    Patca, Katica tanya és környéke

Résztvevők:               A mórágyi iskola tanulói, pedagógusai, túravezető

Az program címe:     Kétnapos túra Patcán

 

„Központban az iskola Mórágyon” EFOP-1.3.9.-17-2017-00020 Iskolaközpontú helyi együttműködések támogatása” című pályázatunk keretében 2018. június 01-én délután érkeztünk a Somogy megyei Patcára. A Zselic dombjai között csend és nyugalom fogadott minket. Patca egy olyan érintetlen, civilizációtól mentes világ, amelyet még a falusi ember is szinte meseszerűen békésnek érez. Még vasút sem halad erre, teljes csend és nyugalom honol a kicsi, mindössze 60 fős településen, ahol csupán 37 lakás található.

De nem is falunézőbe mentünk, hanem túrázni. Patcán két turistaútvonal is áthalad, egyik az 566 km-es Dél- Dunántúli Kéktúra a kék jelzéssel, másik a 31,5 km-es, zöld jelzésű, Kaposvár-Szenna-Patca-Feneketlenkút-Márcadó-Kardosfa útvonalú turistaút.

Túránk első napján pénteken, megnéztük a települést, a templomot és a házakat, melyek még ha kis számban is vannak csak a településen, mégis szépek és rendezettek. Este a Katica-tanyán szálltunk meg. A Katica Tanya, valójában egy kalandpark, mely csodálatos természeti környezetben van, hatalmas területen. Handó János és felesége, Eszter - tapasztalt utazók fejéből pattant ki az ötlet, hogy nyissanak egy parkot, ezzel minél több embert visszacsalogassanak a természetbe, hogy érezzék a friss levegő erejét, a puha fű selymességét, megismerhessék az állatokat és elődeink szokásait, mesterségeit, bölcsességét, eközben játszva-tanítsák korunk ifjúságát gyakorlati tudásra, tapasztalatra. És nekünk is ez volt a célunk, kint lenni a természetben, a szabadban, túrázni és élvezni a természet adta lehetőségeket.

 

A Katica Tanya és Kalandpark meglátogatásával számos olyan élménnyel gazdagodtak tanulóink, amelyet együttesen máshol nehéz lenne megszerezni, megtapasztalni. 40 féle őshonos és származtatott háziállatot láthattunk. A paraszti gazdálkodás is bemutatásra kerül általuk, hiszen a programok része a tehénfejés, kenyérsütés. Tucatnyi kültéri játszóalkalmatosság és 60 féle játék közül válogathattunk. A Kalandpark területén megnéztük a tatárjárás korabeli palánkvárat is. Egyszóval millió kalandban volt részünk, miközben mégis túráztunk, hiszen bebarangoltuk a 12 hektáros területet és környékét. Annyira tetszett tanulóinknak ez a két nap, hogy az elkövetkezendő időszakban is tervezünk még patcai látogatást.

 

  • © 2018-2021 moragyisuli.hu
  • kapcsolat
  • Látogatók: 19524