c
Ma 2020. szeptember 25, péntek Eufrozina napja van.
Ezen a napon történt: 1657. szeptember 25., Megszületett Thököly Imre főnemes, kuruc hadvezér, erdélyi és felső-magyarországi fejedelem.
MENÜ

Művészeti galériák - Bunkergame

Bunkergame

Esemény dátuma: 2018-05-26

Bunkergame

 

 

„Központban az iskola Mórágyon” EFOP-1.3.9.-17-2017-00020 Iskolaközpontú helyi együttműködések támogatása” keretében 2018. május 26-án Budapestre látogattunk egy Bunkergame nevezetű II. világháborús bunkerbe, ahol valójában nem csak magát egy „múzeumot” és kiállítását tekinthettük meg, de egyben részt vehettünk egy történelmi kalandtúrán is. A Bunkergame tehát egy szabadulós játék helyszíne is egyben, amely egy felújított óvóhely Pestszentlőrincen, mely a Gyömrői út 89-91. szám alatt található. A négyszintes bunker egykor a textilgyár dolgozóit várta bombázás esetén.

 

A Gyömrői út 89-91. címen található óvóhely érdekessége, hogy itt tartották hazánk egyik legnagyobb polgárvédelmi gyakorlatát is 1966-ban, ami a “Hóvirág hadművelet” nevet viselte. A gyakorlatra több évet készültek, hogy élethűen végrehajthassák egy bombázás imitációját, ami lényege az, hogy megfelelő idő alatt befér-e a bunkerbe 1200 ember.

 

A pestszentlőrinci légoltalmi kocka 2008-ban került ki a katasztrófavédelem fennhatósága alól, majd ezután évekig funkció nélkül állt. Az erősen leromlott állagú óvóhelyre nem is olyan régen egy lelkes budapesti csapat figyelt fel, akik saját idejükből és pénzükből rengeteg korabeli berendezést szereztek, és persze teljesen ki is takarították és felújították a bunkert.

 

A sok korabeli bútor, plakát és egyéb használati tárgy rendkívül jól visszaadja a hidegháborús korszak hangulatát. Természetesen a legtöbb helyiség kialakítása fiktív, hiszen az óvóhely jelenleg Magyarország legnagyobb és legizgalmasabb szabadulós játékának, a Bunkergame-nek ad otthont.

 

A játék lényege, hogy 100 perc alatt kulcsok megtalálásával, kódok és koordináták megfejtésével szobáról szobára kell haladni, majd a küldetés végrehajtása után elhagyni a bunkert. Nekünk, mórágyi iskolásoknak ez sikerült. Tanulóink mindegyikének csapatokba verődve sikerült kiszabadulni a 10 szobás, az 1 szobás játékból, valamint a ZIL katonai teherautóból. A szabadulásunk előtt sok mindent megtudtunk az óvóhelyről, hiszen a működtetők mindent elmondtak nekünk a bunker történetéről. Sőt a szabadulásunk végén zsíros kenyérrel és üdítővel kedveskedtek nekünk. Búcsúzóul megnéztük még az emeleten található plakátkiállítást is.

 

A gyerekeknek azért is okozott felejthetetlen élményt, mert miközben a bunker korhű berendezéseit megcsodálták, különböző logikai feladatokat kellett végrehajtaniuk, órákon át koncentrálniuk kellet és mindemellett csapatban kellett összedolgozniuk. Felbuzdulva sikeres szabadulásunkon és múzeumlátogatásunkon, hasonló történelmi kalandtúrára, mely egyben múzeum is, szeretnénk a későbbiekben is ellátogatni tanulóinkkal.