c
Ma 2020. december 1, kedd Elza napja van.
Ezen a napon történt:

Művészeti galériák - Világ Múmiái kiállítás

Megismerkedtünk a múmiákkal

Esemény dátuma: 2018-11-26

Világ Múmiái kiállítás

 

Téma:                        Világ Múmiái kiállítás megtekintése

Időpont:                     2018. november 26.

Helyszín:                    Budapest, Komplex Event, Király utca 26.

Résztvevők:               A Mórágyi Általános Iskola tanulói és pedagógusai 50 fővel

 

Az EFOP 1.3.9. pályázatunk keretében 50 fővel, külön busszal érkeztünk Budapestre, a Világ Múmiái kiállítás helyszínére.

 

A kiállítás tartalma:

A Világ Múmiái kiállítás a világ számos múzeumától, egyetemétől, tudományos szervezetétől és magángyűjteményekből kölcsönzött ember- és állatmúmiákat és leleteket mutat be. A gyűjteményt az Egyesült Államokban állították össze elismert tudósok, régészek, orvosok és antropológusok együttműködésével. A tárlat szakmai partnere a Magyar Természettudományi Múzeum. A tárlaton a látogató egy időutazáson vesz részt, melynek során különböző korokba, különböző földrajzi tájakra utazhat. Járhat az ókori Egyiptomban, az inkák földjén Dél-Amerikában, a XV. századi Bolíviában vagy ellátogathat a vaskori Hollandiába és a XVIII. századi Vácra. Az ugyanahhoz a tematikához köthető múmiákat egy teremben tekintheti meg a közönség, így a látogató időgépben érezheti magát.

A kiállítást két csoportba osztva néztük meg tárlatvezető segítségével. Megtudhattuk, hogy a testek egy részét szakrális célokkal, szigorúan titkos rituálé keretében mumifikálták, míg mások a kripták, vagy lápok mélyén, természeti hatásra konzerválódtak. Az egyik legérdekesebb lelet a kiállított múmiák közt Baron von Holz, a harmincéves háború alatt elhunyt nemesember teste, továbbá láthatók voltak a világhírű váci múmiák is.

A sok érdekes eredeti múmia és a sírmellékletek, bemutatott tárgyak megtekintése után a gyerekek különböző feladatokat is megoldhattak. Könyvjelzőt készíthettek úgy, hogy saját nevüket egyiptomi hieroglifákra fordították le. Emberi csontvázat rakhattak össze, illetve 3D-s szemüvegen keresztül a piramisok körül néhány perces virtuális sétát is tehettek.

A 2200 m2 kiállítóterületen található több száz lelet megtekintése után csapatunk feledhetetlen élményekkel gazdagodva tért haza.

  • © 2018-2020 moragyisuli.hu
  • kapcsolat
  • Látogatók: 15653