c
Ma 2023. március 22, szerda Beáta napja van.
Ezen a napon történt:

Karácsonyi vásár Mórágyon

Tanulóink is árultak a karácsonyi vásárban

Esemény dátuma: 2018-12-15

Karácsonyi vásár

 

Az advent időszakában már évek óta hagyomány a faluban a karácsonyi vásár megrendezése. Ez az idei évben december 15-re esett, és a Mórágyi Általános Iskola szervezésében zajlott, köszönhetően az EFOP 1.3.9-17-2017-00020 „Központban az iskola Mórágyon” pályázatnak.

 

A vásárt megelőző időszak mindig lázas tevékenységgel telik. Már az őszi szünet után elkezdtük a készülődést. Sok ötlet közül válogattunk, igyekeztünk olyan dolgokat készíteni, amelyek igényesek, mutatósak, viszonylag könnyen elkészíthetőek és illeszkednek a hagyományokhoz.

 

Az idei évben igen széles repertoárral készültünk. Sokkal több és többféle portékát sikerült elkészítenünk, köszönhetően annak, hogy időben nekiálltunk a munkának. A gyerekek nagy élvezettel és erőbedobással végezték a rájuk bízott feladatot. Sokan még a szünetekben, sőt otthon, hétvégén is dolgoztak, és elégedettek voltak a késztermékekkel.

 

A következő ajándéktárgyak készültek:

  • angyal régi könyvből: a könyvtár által leselejtezett régi könyvekből, a lapok behajtogatásával készült az angyalka teste, majd tüllből, gyöngyökből, szalagokból a ruhája. Nagyon dekoratív és mutatós lett.
  • ajtókoszorú: vesszőalapra színes szalagokkal betekerve, filclevelekkel és dekorelemekkel díszítettük ezeket a koszorúkat.
  • méhviaszlapokból gyertya: színes méhviaszlapokat megpuhítottunk, majd méretre vágva feltekertünk gyertyaformába. Ezután apró kiegészítőkkel díszítettük.
  • tobozmanók: toboz alapra papírgolyócska fejjel, filc sapkával, kézzel és lábacskával készült a manócska.

 

Készültek még kulcstartók, fülbevalók, voltak még kerámia hóemberek, fa macik, karácsonyfa-díszek.

 

December 15-én 13 órakor kezdődött a vásár. A falu közösségi háza előtt felállított asztalokra raktuk ki az általunk készített tárgyakat és ide pakoltak ki a falu további árusai, egyesületei, intézményei, mint például az óvoda is. Őstermelők is árusítottak a vásárban, mézet, aprósüteményt stb. A Nemzetiségi Egyesület a Német Kisebbségi Önkormányzattal együtt főzött pörköltet, töltött káposztát, forralt bort és forró teát. Ezeket az ételeket, italokat is árusították. Az ebből keletkező bevételt olyan mórágyi hátrányos helyzetű családok részére ajánlották fel, akiknek gyermekeik a helyi óvodába és iskolába járnak. A vásárt az óvodások műsorával nyitottuk meg. Nagy örömünkre szolgált, hogy mindenki csodálta az iskolások által készített termékeket, és sokan vásároltak belőle. Az angyalkáink pillanatok alatt elfogytak, sőt még utánrendelést is vettünk fel. Az ételek, italok és az egyes árusok által készített ajándéktárgyak nagy része elfogyott, a faluból sokan részt vettek az estig tartó rendezvényen, jótékonyság is megvalósult, így bátran mondhatjuk, hogy sikeresen és eredményesen zárult a 2018-as adventi vásár. Ráadásul a vásár meghozta a havat is, hiszen épphogy megkezdődött az árusítás, szállingózni kezdett a hó, estére már szánkózhattak a gyerekek. A hónak köszönhetően igazi karácsonyi hangulatban zajlott programunk.

 

  • © 2018-2023 moragyisuli.hu
  • kapcsolat
  • Látogatók: 272919