c
Ma 2021. január 24, vasárnap Timót napja van.
Ezen a napon történt:

EFOP 318. pályázat

Együtt, testvérként Mórágy – Kaposszekcső – Tomášov

Esemény dátuma: 2017-10-25

Iskolánk pályázott és elnyerte a következő pályázatot, mely 2017. novemberében indul és melynek tartalmát az alábbiakban olvashatják:

 

„Együtt, testvérként – iskolaközi szemléletformáló program”

"EFOP-3.1.8-17-2017-00006 „Együtt, testvérként Mórágy – Kaposszekcső – Tomášov”

 

 

A szemléletformálás komplex, hosszadalmas folyamat, mely leginkább a gyermekkorban hatékony, az oktatás-nevelés területén. Ezért a konstrukció célja a különböző társadalmi hátterű tanulók közti kapcsolat létrehozásának elősegítése, mely hozzájárul hosszú távon a kapcsolati tőke kialakításához és már a gyermekkorban elindulhat a társadalmi felelősségvállalás fontosságának előtérbe helyezése.

 

A pályázat célja olyan projektek megvalósításának támogatása, amelyek az országhatáron belüli és Kárpát-medencén belüli („A” programelem), valamint nemzetközi (Európai Unión belüli) testvériskolai kapcsolatok („B” programelem) kialakításával, közös programok megvalósításán keresztül hozzájárulnak a tanulók kompetenciájának (szociális, életviteli, kommunikáció, stb.) fejlesztéséhez, ismeretanyaguk bővítéséhez.

 

A pályázattal célunk, hogy elősegítsük a korai iskolaelhagyók számának csökkentését és a végzettség nélküli iskolaelhagyás megelőzését, valamint a minőségi oktatáshoz való egyenlő hozzáférés előmozdítását is szolgáljuk. A Tankerület több általános iskolájával igyekszünk évek óta aktív kapcsolatot fenntartani. Részt veszünk egymás programjain, rendezvényein. Ezért választottuk partneriskolánkat, a Dombóvári Belvárosi Általános és Alapfokú Művészeti Iskola Kaposszekcsői Általános Iskolát. A Dombóvári Belvárosi Általános és Alapfokú Művészeti Iskola Tehetségpontként működik, ÖKO iskola és erőssége a művészeti nevelés. Úgy gondoljuk, számtalan tapasztalatot szerezhetünk, mely iskolánk színvonalas működéséhez, megújulásához hozzájárulhat. A két iskola közötti távolság megkönnyíti a kapcsolattartást és a közös programok lebonyolítását.

 

Nem csak a hazai, de határon túli településekre is nagy figyelmet fordít iskolánk. Mórágy község a felvidéki Fél (Tomášov) községgel testvértelepülési kapcsolatot ápol, melyet szeretnénk megerősíteni e pályázat segítségével. A választott intézményben magyar nyelv oktatása is folyik, és a természeti értékek védelmét hasonlóan fontos területként kezelik, mint iskolánk. A két település tantestülete a Mórágyon és Félben is minden évben megrendezésre kerülő falunapokon már megismerkedett egymással. Nem csak a pedagógusok között alakult ki jó kapcsolat. Iskolánk tanulói közül már többen részt vettek Félben egy hetes táborozáson. Nagyon hasznosnak tartja tantestületünk ezt a fajta tapasztalatcserét is, melyet továbbra is működtetni kívánunk. Kulturális kapcsolódásunkat egy határon túli magyar iskolához kiemelten fontosnak tartjuk. Iskolánknak és egyben településünknek legégetőbb problémája évek óta a fennmaradás, minden lehetőséget megragadunk, hogy kistelepülésként továbbra is saját iskolánk legyen.

  • © 2018-2021 moragyisuli.hu
  • kapcsolat
  • Látogatók: 19176