c
Ma 2023. március 22, szerda Beáta napja van.
Ezen a napon történt:

EFOP 318. Karácsonyi készülődés Mórágyon - Mikulás-party

Mikulás-party

Esemény dátuma: 2018-12-06

Iskolánkba december 06-án, csütörtökön érkezett a várva várt nagyszakállú. A gyerekek hatalmas örömmel fogadták, a kisebbek rajzot készítettek neki és kisebb műsorral is készültek. Gyönyörűen dekorált kultúrházban zajlott az ajándékok átadása, mely után egy hangulatos táncos "Mikulás-party" vette kezdetét, ahol még a Mikulás is táncolt...

 

December 6-a Miklós, Mikulás napja

 

 

A képzeletbeli ajándékosztó „Mikulás” elnevezés egy olyan „lény”, illetve népi mesealak elnevezése, aki a magyar néphagyomány szerint december 5. éjjelén – december 6. hajnalán, Miklós napján meglátogatja és megajándékozza a gyermekeket, ha az elmúlt évben jól viselkedtek.

 

A Mikulásjárás, a Mikulás ünnep népszokása, az ablakba kitett kiscsizmákba ajándékot helyező titokzatos Mikulás körülbelül 1870-es évek végén kezdett elterjedni. A magyar Mikulás elnevezés egyébként a Miklós név szlovák megfelelője.

 

A piros köpenyű, fehérszakállú, jóságos Mikulás népszerűsítésében az óvodáknak, iskoláknak nagy szerepe volt.

 

A Télapó elnevezést azonban csak az 1950-es évek óta kezdték használni, ami feltételezhetően teljesen téves összemosása a különböző kultúrkörök hagyományainak.

 

 

December 6., Miklós napja, melynek időjárása megmutatja a karácsonyét is

 

December 6., Miklós napnak az időjárása megmutatja a karácsonyét.

Ilyenkorra már leesik az első hó, ezért, szokták mondani Miklós megrázza a szakállát, ami annyit jelent szép karácsonyunk lesz.

Ha Miklós napján esik a hó, vége az enyheségnek.

Ha ezen a napon kismalacok születnek, a koca felnevelheti őket.

Ha december 6-án, ha fúj a szél, elpusztulnak az egerek.

 

Szent Miklós

 

Szent Miklóst már a VI. században a nyugati és a keleti egyház kedvelt szentje. A pékek, gabonakereskedők, halászok, révészek, vízimolnárok, diákok, eladólányok, polgárvárosok, polgárok patrónusaként tisztelték. Szent Miklós emlékét helynevek, templomok, személy- és családnevek is őrzik.

 

Egy legenda szerint Miklós püspök az ablakon át aranyrögöket dobott be egy elszegényedett nemesember három lánya számára, hogy becsületesen férjhez mehessenek. Sokan úgy vélik innen ered az a szokás, hogy ezen a napon az ajándékokat az ablakba teszik.

 

Népi időjárási megfigyelés december 7-re és 8-ra

 

December 7. (Ambrus): Ha a fagy elmarad, és enyhül az időjárás, karácsonykor jeges idő lesz.

December 8. (Mária): december 8. ha sáros, akkor karácsonyra jég lesz.

  • © 2018-2023 moragyisuli.hu
  • kapcsolat
  • Látogatók: 272821